Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • På varje arbetsplats och i varje kompisgäng finns någon som är eller har varit utbränd, men få vill prata om det. Hälsocoachen Caroline Norbelie, grundare av Prestationspodden – en podcast om prestation, stress och personlig utveckling – har lyft på skämskudden, och strävar efter att hjälpa människor till en sundare tillvaro med mindre stress. För frågor om samarbeten, maila: alicia.sternin@aller.com

  Annons

  Lär ut återhämtning i skolorna

  22 augusti 2017

  Idag är utmattningssyndrom och utmattningsdepression den vanligaste diagnosen för sjukskrivning i Sverige. Jag träffar människor i mitt arbete som är utmattade, stressade, saknar energi och har svårt att sova. De är speedade och har ångest, och många har för lite återhämtning.

  Jag får verkligen klart för mig att utmattningssyndrom är ofta ambitiösa, duktiga, högt engagerade, lojala personer med hög arbetsförmåga, som drabbas av utmattningssyndrom. Det har jag skrivit om tidigare. Om självkänslan inte är så hög så har man svårt att sätta gränser för sig själv och att säga nej. Många har ”prestationsinriktad självkänsla”(PBS), som innebär att man överpresterar och är osäker på om man duger. Det kan jag verkligen känna igen mig i. Jag med många andra har bara fått lära mig att vara duktig och prestera. Vi har inte fått lära oss hur vi ska hantera stress och krav. Jag tycker det skulle ingå i skolan. Personlig utveckling borde finnas med på skolschemat. Jag tror att det viktigaste vi kan ge våra barn: att lära sig återhämtning. Men först måste vi börja med oss själva. Jag ska försöka lära min Lucas 8 år återhämtning. Det får bli min främsta uppgift. Prestera, det kan han.

  Vi lever i en tuff tid med skärmar och ett tempo som är helt galet.
  Hur återhämtar du dig i dag?

   

  Följ mig på instagram

  @carolinenorbeliecoaching

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera

  Laddar