Annons
Annons

5 personlighetsdrag


Som stresscoach och i min podcast Prestationspodden träffar jag många som har mattat ut sig. Det är tydligt att det finns många gemensamma personlighetsdrag. Men det är inte dessa drag som är orsaken. Vi lever i en värld med ett tufft klimat som är allt annat än hållbart.

Annons

 

  • Driven
  • Empatisk
  • Hjälparen
  • Eldsjälen
  • Högpresteraren

 

Driven Gemensamt för alla utmattade jag träffat är att de är drivna. De kan pressa sig hårt. Det kan vara ett fantastiskt drag men vi borde lära oss återhämtning för att upprätt hålla en balans. Vi har lärt oss köra på i fullfart. Men vi har knappast fått lära oss att ta det lugnt. Vila är ett ord som inte förekommer särskilt mycket i vårt samhälle. Inte det samhälle jag ser iallafall. Vi pressar oss och skapar ett samhälle som inte är hållbart. En som pratar kring att vi har svårt att hitta bromsen i samhället är Henrik Schyffert.

Empatiska: Utmattade personer är godhjärtade människor som ofta tänker mer på andra än på sig själva. De ställer ofta upp på andra, lyssnar på andra och hjälper till där det behövs även om de inte har tid.

 

Hjälparen: Vi intervjuade Sofia Wieveg, Oskar Palmbäck och Sofie Lewenhagen som alla tre berättar om att de fått lägga ett stort fokus på andra familjemedlemmar som barn. Det är väldigt vanligt att andra familjemedlemmar tar mycket plats kanske pga psykisk ohälsa eller alkoholism. Då lär sig de som barn att glömma bort sig själva och sina behov. Det är många som berättar för mig att de tacksamma över vad utmattningen lärt dem. Äntligen har de fått verktyg att ta hand om sig själva, som de inte fick lära sig som barn.

 

 

Eldsjälar på alla områden Många av de som jag intervjuar är passionerade människor, de ordnar middagar, tar hand om barnens alla aktiviteter, hemmet, karriären, vännerna och dessutom har de ett arbete som sin passion. Både Steve Kratz och Pia Dellson älskar sitt jobb och la ned hela sin själ i alla projekt.

 

 

 

 

 

Högpresterare: Gemensamt för alla av de jag har träffat är att de högpresterar, det behöver inte ha det mest framgångsrika jobbet men de högprestera inom sina områden. Av olika anledningar så har dessa personer lärt sig att prestera är viktigt. Vissa kanske bara fått beröm när de presterat, kanske täcker de upp för en dysfunktionell familj eller så är de bara så att de vill vara bäst och på så många plan som möjligt.

 

 

 

För mer tips om stress och personlig utveckling följ mig på @carolinenorbeliecoaching

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar