Annons
Annons

6 steg tillbaka från utmattningssyndrom


 

Acceptans

Utmattningssyndrom drabbar ambitiösa personer med stort hjärta. Personer som vill räcka till för allt och alla. Skäms inte för att det har hänt dig. I detta krävande samhälle är det inte konstigt. Att acceptera att du har utmattningssyndrom är första steget till att komma tillbaka. Du kommer att bli bättre. Det är bara svårt att säga hur lång tid det tar. Men låt det ta tid, ge dig och din kropp tid att läka. Det är du värd.

Annons

Träffa läkare

Om du inte redan har sökt läkarhjälp så gör det. Du bör träffa en läkare som kan bedöma om du har utmattningssyndrom eller om det kan finnas någon annan fysisk orsak till varför du mår som du gör. På vissa läkarmottagningar kan de erbjuda behandling i grupp mot stress eller sömnsvårigheter. Jag har träffat många som rekommenderar dessa gruppbehandlingar.

Mindfulness

Idag är mindfulness det mest effektiva sättet vetenskapen känner till för att hantera stress och hitta glädje i livet. Det finns flera studier på som visar att de som utövar mindfulness upplever att de är mindre stressade, mår och sover bättre. Även när man är helt slut av stress och utmattning är mindfulness bra. Det är en sorts aktiv vila för hjärnan, som är bättre än sömn. Förut var min hjärna ofta på högvarv och ett tag när jag var som mest stressad vaknade jag flera gånger per natt. Men numera hjälper meditation och yoga mig att stress ner och jag sover bättre.

Sömn

Det är viktigt att prioritera din sömn. Som utbränd är den ofta dålig, antingen har man svårt att somna och så vaknar man av att kroppen är stressad. Jag rekommenderar att skapa sovrutiner. Börja med att plocka undan kläder och annat så att sovrummet blir rofyllt. Lägg bort och stäng av mobilen senast kl. 21.00. Skapa rutiner: läs tidningen, ta ett bad, tänd ljus eller drick te. Dessa rutiner gör dig lugn och som får din kropp att förstå att nu är det snart dags att sova.

Motion och kost

När du väl är så stark att du orkar promenera är det toppen. Det är det bästa man kan ge sin kropp och själ när man är på väg tillbaka från utmattningsdepression. Men lyssna på kroppen och ta det lugnt. Kanske börja med en kort promenad och sedan öka försiktigt. För utmattade eller redan stressade personer kan stressnivåerna höjas av träning. Om du är utmattad, se till att du inte anstränger kroppen för mycket prova t.ex simning eller MediYoga.

Nu är det viktigt att ge kroppen näring, så försök att äta ren mat utan tillsatser. Stoppa inte i dig skräp. Försök att tänka att mat ska ge kroppen näring som i sin tur ger dig kraft att leva. Det är extra viktigt för dig just nu. Har du svårt att få i dig bra mat kan du komplettera med en grön smoothie.

Kommunicera och planera

Livet innan du mattade ut dig uppenbarligen var för tufft. Nu gäller det att skapa ett hållbart schema. Prata med dina närstående om att du behöver prestera mindre ett tag. Och kräv inte av dig själv att du ska orka göra allt som du gjorde innan. Det kan vara saker som låter roligt men som du måste hoppa över för att spara på din energi. Du kan inte räcka till för alla andra just nu. Det är viktigt att de förstår att du inte ska vara och prestera precis som vanligt. Se över vad du måste göra och vad du kan välja bort.

 

Lycka till!

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons


Laddar