Annons
Annons

Utmattningssyndrom är inget nytt


Detta var intressant tycker jag. Vet inte om det är bara jag som tycker det är intressant. Jag är ju lite av en stressnörd.

I en intervju med Mikael Fritjofs i Prestationspodden berättar han att hans farfar som var bonde också känt av för hög stress och utmattning. Men jag har länge undrat om utmattning är ett nytt fenomen. Men det är det inte. DN skriver att i Nordisk familjebok från 1913 beskrivs neurasteni som en ”genom öfveransträngning och andra försvagande inflytelser framkallad rubbning i det centrala nervsystemets funktioner”. Det står också att den sjuke har en ”överretad hjärna” och att den sjuke lider av allmän trötthet och sömnlöshet.

Annons

”Överretad hjärna” Vilken bra beskrivning.

Vidare skriver DN att 1947 gjorde svenska forskare en av de första psykiatriska befolkningsstudierna i världen. I den världskända Lundbystudien intervjuade en Professor vid Lunds universitet en befolkningen på 2.550 personer. De cyklade bokstavligen runt och intervjuade alla för att ta reda på hur vanligt det var med psykisk ohälsa. Bortfallet var endast cirka en procent.

– Två sjukdomar var väldigt vanliga. Den vanligaste var depression. Men den näst vanligaste psykiska sjukdomen i området kallade forskarna för trötthet. När de sedan ger en beskrivning av vad som menas med trötthet så visar det sig att det är vad vi skulle kalla för ett utmattningssyndrom. Och detta är 1947, säger Marie Åsberg som är stressforskare.

De här resultaten har på något sätt bara glömts bort!

följ mig @carolinenorbeliecoaching

 

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar