Annons
Annons

Bara människa


 

Det är så fruktansvärt beklagligt att vi inte lyssnar till människor som inte mår bra. Och att vi inte lyssnar till varandra alls. Det leder till självmord, våld och mord och massa sorg. Stressen är farlig och gör att vi tappar empati för varandra. Vi blir hårda. Vi blir inte mänskliga. Alla är ansvariga att lyssna till andra och inte bara köra på. Vi är människor inte robotar. Inte än iallafall.

Annons

 

Jag blev så chockad av att läsa detta:

Här är en artikel från Resume, om en man som inte fick gehör av sina chefer:

Efter byråfusioner, nedskärningar och chefsbyten blev han sjukskriven för utmattningssyndrom.

En månad senare tog Peter sitt liv. Det här är berättelsen om hustrun Fridas kamp för upprättelse.

 

Jobbstressen blev Peters död

Efter byråfusioner, nedskärningar och chefsbyten blev han sjukskriven för utmattningssyndrom. En månad senare tog Peter sitt liv. Det här är berättelsen om hustrun Fridas kamp för upprättelse

Redan när Frida kliver in i lägenheten anar hon oråd. På den låsta badrumsdörren sitter en lapp med texten ”Ring 112” och en uppmaning att inte öppna. Paniken griper tag i henne. Frida tänker inte lyda instruktionen. I stället springer hon över till grannen och ber desperat om hjälp att bryta upp dörren.

Synen som möter henne när de lyckas ta sig in är den värsta tänk­bara. I badrummet ligger Peter livlös. På byrån ligger avskedsbrevet och vigselringen. Försöken att återuppliva hennes man sedan 21 år tillbaka är lönlösa.

Tiden innan självmordet hösten 2015 var Peter sjukskriven på grund av depression. Hans död hade kunnat skrivas av som en personlig tragedi. Om det inte vore för en torrt formulerad mening i ett myndighetsbeslut:

”Försäkringskassan bedömer att dödsfallet har inträffat till följd av en arbetsskada.”

Det här är historien om hur en älskad familjefar och uppskattad kollega drabbades av den yttersta konsekvensen av utbrändhet. Men också om en änka som har kämpat i två år för upprättelse och rätten till livränta åt sina två barn. På andra sidan ett företag i kommunikationsbranschen som konsekvent har nekat till all form av ansvar för sin medarbetares insjuknande.

– Jag anklagar dem inte för hans död. Men jag anser att de genom oaktsamhet orsakat att han blev utmattningsdeprimerad. Om han hade jobbat på ett bättre företag är jag säker på att han hade varit vid liv i dag, säger Frida, som för första gången väljer att berätta om självmordet och orsakerna bakom.

Bilden som träder fram är en djup klyfta mellan cheferna och personalen ”på golvet” som arbetade ute i uppdragen. Den bristande förståelsen i kombination med hårda besparingar gjorde att situationen blev alltmer pressad för Peter, minns en tidigare anställd.
– Vi jobbade båda sent ibland och då kunde vi prata i förtroende. Han berättade vid flera tillfällen hur tungt det var med Ericsson och att ingen lyssnade på honom. Han hade alltid en positiv attityd i grunden, men han blev mer tyst och inbunden mot slutet. Jag kände på mig att något var fel och jag hoppades att han ville prata om det.

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar