Annons
Annons

Empati kostar på


Vilken intressant intervju jag läste. Jag är ju övertygad om att de flesta som bränner ut sig är empatiska personer. Nu har jag fått vatten på min kvarn. Jag läste en intervju av stressforskaren Torbjörn Åkerstedt, som jag hoppas på att få intervjua. Han förklarar en del av sjukskrivningssiffrorna. Han menar att människor är väldigt påfrestande. Det är därför så många i så kallade kontaktyrken går in i väggen.

Annons

Han menar också att empati innebär att man varvar upp, och det kostar på. Men det kostar också på att möta en person som klagar på behandlingen. Han säger att vi behöver mer återhämtning mellan mötena med personer men det ser sällan ut så arbetsplatserna. Han säger att t.ex socialsekreterarna få ta mycket skit ifrån patienter som inte får vad de behöver.

Jag intervjuade en före detta sjukgymnast Ylva Deplanck som berättade att hon inte fick mer än typ 15 min med varje patienten och att varje patient räknades som en pinne och varje dag skulle hon få in så många pinnar som möjligt. Hon beskrev patienterna som djupt olyckliga med svåra diagnoser och att hon var tvungen att fösa ut dem så att hon kunde ta emot nästa ”pinne”. Därmed brände hon ut sig. Läs om Ylva Deplack: Andas in i mörker

 

Hallå sjukvården! Hallå Sverige! Det är ju galenskap. Satsa på ännu mer friskvård som gör att färre blir sjuka och för in mer pengar in i vården. 15-20 minuter för en patient med en sjukdom är inte nog. Och gör sjukhusen till en behagligare plats. Jag är inte så insatt i politik och hur det fungerar men förändras måste det.

 

Jag har ju också ett kontaktyrke men mina patienter är inte ett dugg jobbiga. Men jag tog till mig av artikeln och börjat ta hand om mig själv på ett nytt sätt. Jag gick till salongen Vida på Västmannagatan i Stockholm och tog en ansiktsbehandling. Otroligt skönt. En helt ny grej för mig. Nanne var så kunnig om tarmarna, kosten och hur stress kunde påverka. Jag är inte så bra på hudvård men det var hon. Men nu ska jag börja unna mig så jag orkar med att vara en bra coach.

Blev rekommenderade av en kompis en helt ljuvlig ekologisk kräm av Esse. Det luktar typ skog och det känner så äkta. Esse probiotic skincare är ett ekologisk hudvårdsmärke från Sydafrika som jobbar med levande probiotika. Det passar mig som Holistisk coach!

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar