Annons
Annons

Ensamhet – ett större hot mot folkhälsan än rökning


Dagens springrunda. Tack solen.

Jag läste en artikel i DN om ensamhet. Ensamhet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom på ett sätt som motsvarar 15 cigaretter per dag. Just i dag känner jag mig ensam. Nu är jag inte representativ som väldigt ensam men jag brukar utgå ifrån min egen känsla när jag skriver. Min kompis som brukar sitta med mig på café och jobba parallellt med mig har fått jobb. Så nu arbetar jag på egen hand. Lunchdaten ställde in, min älskade pt är i alperna och jag känner mig lite undrade över om jag behöver en arbetsplats. Jag har min mottagning på Yogamana men annars är jag hemma. Det är väl inte det bästa egentligen. Men när jag var utbränd så var det bra då kunde jag gå och lägga mig men nu har energin kommit tillbaka och jag kräver mer. Stimulans. Är det någon som vill hyra ut en plats till mig för ett väldigt bra pris eller är behov av sällskap på kontoret är det bara maila mig: [email protected]

Annons

Folk hälsar inte ens i trapphusen eller vet vilka som bor där. Det måste ändras säger en kriminal kommissarie till Dn.

Och det säger jag också. Den ända som hälsar i vår uppgång är en dement tant som inte bor i vår trappuppgång men som står där ibland, förvirrad och undrar om det finns en klinik i trappuppgången och det finns det inte. Inte idag heller. Jag har försökt hjälpa henne hem men det är inte lätt.

Efter föräldrar mötet på min dotters dagis var det en underbar person med utländskt påbrå som bad alla föräldrar att samlas – Hörni allihop. Våra barn påverkas av oss. Kan vi bestämma här och nu att vi hälsar på varandra? Ok? Är ni med? Ok?

Jag kan inte förstå varför vissa inte hälsar. Jag hälsar gärna spelar inte så stor roll om man känner varandra eller inte. Hej hej är väl inte så jobbigt.

Ni som läser denna blogg. Har nog en grund inställning att ni vill må bra. Det bästa man kan göra för att må bra är att hjälpa en annan människa. Hör av er till den i ert liv som är ensam. Då slår ni två flugor i en smäll.

 

Vidare läste jag dessa kopplingar:

 Ensamma män löper större risk att dö i hudcancer

Sedan några år tillbaka är det vetenskapligt belagt att ensamstående män med hudcancer löper större risk att dö i sin sjukdom. Det visar hudläkaren Hanna Erikssons studie gjord tillsammans med kollegor vid institutionen för onkologi-patologi på Karolinska institutet från år 2014. Anledningen är att ensamstående oftare söker sjukvård sent. Risken är särskilt stor för män i alla åldrar.

 

Rädsla för ensamhet gav lägre IQ

Bara hotet om ensamhet gjorde att intelligensen sjönk, vilket visar hur viktigt det är med kontakter i våra liv, säger Peter Strang, som tar upp studien i sin bok Att höra till.

 

Ensamhet i utanförskapsområden ger oroligheter

Att känna att man inte hör till den stora gruppen kan också utlösa en annan form av ensamhetsreaktion kopplad till vårt genetiska arv. Rädslan att inte få vara med är enorm.

 

följ mig på @carolinennorbeliecoaching

www.carolinenorbelie.com

 

 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar