Annons
Annons

”Hjälp, min partner är utbränd – vad ska jag göra?”


 

 

 

Ni lever ett liv ihop, ni delar på allt, hämtar barnen, tar hand om tvätten, hetsar till barnens aktiviteter, handlar mat och peppar varandra när någon av er är ledsen. Tills en dag då allt vänds upp och ned. Din partner kan inte resa sig upp ur sängen. Du tänker i panik att detta måste vara tillfälligt. Men tyvärr han ligger där i dagar, som blir veckor, som blir månader. Väl uppe på benen kan han inte ens gå och hämta barnen för han är fortfarande för svag. Du kommer hem från ett krävande jobb och ser att inget i hemmet är gjort. Han sitter bara där apatisk och du får stressa i väg för att hämta barnen, handla maten och göra allt.

Annons

Så här kan det se ut när en i familjen bränner ut sig, det blir en jättekris för båda. Det är flera som skriver till mig om att de har en partner som bränt ut sig och undrar vad de ska göra.

 

Här är några av mina tips:

  • Förståelse Det är viktigt att du förstår att utmattningssyndrom är en allvarlig sjukdom. Ta sjukdomen på fullaste allvar, precis som du skulle gjort inför vilken annan allvarlig sjukdom som helst.
  • Acceptans Det är så här just nu, din partner är sjuk i utmattningssyndrom. Just nu får du dra ner på dina krav och förhoppningar på tillvaron. Strunt i dammtussarna och acceptera att disken står lite väl länge. Din partner måste få tillfriskna i sin takt. Det är jobbigt men det kommer inte vara för alltid.
  • Ta hjälp Nu är det dags att ta hjälp av vänner, far- och morföräldrar med barnpassning och allt annat ni kan tänka er. Har ni råd utnyttja tjänster som underlättar ert liv som t.ex matkassar och städhjälp så gör det.
  • Ta plats Självklart ska du finnas för din partner, lyssna och peppa men kom i håg att du är också viktig. Se till att du tar plats och att ni fortfarande talar om dig och vad som händer dig i ditt liv.
  • Stärk dig själv Nu är det viktigt att du stärker dig själv, vad kan du göra för att du ska samla så mycket energi som det går? Promenad till jobbet? Meditation? Träffa vänner?
  • Ilska Det är okej att vara arg och besviken för att du behöver ta ett så stort lass. Kanske ska du ta hjälp av någon professionell coach eller terapeut?
  • Barnen Vad säger man till dem? Var ärlig. Berätta precis som det är. Barn förstår mycket mer än vad du tror. Och det du inte berättar det försöker barnen luska ut själva.

 

Det kommer bli bra. Detta är en period i ert liv som är tuff. Men den varar inte för alltid. Det här är en tid, då ni båda får många viktiga lärdomar om livet. Och ofta så kommer ni varandra närmre. Jag har även möt personer som fått större tacksamhet, större närvaro, mindre stress och medvetna prioriteringar.

Ta hand om dig och håll ut!

följ mig @carolinenorbeliecoaching

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar