Annons
Annons

Lämna soffan fast det är nervöst


 

Du kanske är 40 år och förmodligen har jobbat med samma sak ett tag. Du kanske länge tänkt på söka dig vidare men vågar inte. Du är trygg, det är tryggt. Att gå på date med din man är inte särskilt nervöst det heller. Det pirriga i magen är inget du känner av längre. Du lunkar mest på. Nervositet kan vara jobbigt och ta över totalt. Men det kan också vara härligt som ett kvitto på att man lever.

Annons

Igår hände det! Jag gick utanför min komfortabla svär. Jag spelade in Prestationspodden helt själv, Per hade fått förhinder. Jag intervjuade Stefan Graff-Lonnevig om produktivitet och hur man kan minska stressen med enkla medel. Katastroftankar började smyga in under dagen. Har Per laddat batterierna? Funkar tekniken. Per brukar alltid komma med bra följd frågor. Kommer jag sitta där tom i huvudet? Min dotter Mathilda kände direkt av min nervositet och började pocka på min uppmärksamhet. Mamma, lek med mig? Snälla, mamma. Jag ville bara stirra rakt fram. Det sista jag ville göra var att leka mamma, pappa, barn. Men det är ju härligt att vara nervös! Man känner sig vid liv. Det är där du kommer utvecklas och magi kan uppstå. Ibland tar ju det över hand och det kan ju leda till stress.

Tips om nervositeten tar över:

Oroa dig för länge

När du är nervös för något som ska äga rum längre fram i tiden är det lätt att du börjar oroa dig långt i förväg. Avgränsa tiden då du får vara nervös. Bestämmer du dig för att tänka på det samma dag eller dagen före så är det lättare att tänka ”om 2 timmar är det gjort” .

Bra nervositet

Ibland är du nervös på ett positivt sätt, till exempel inför en uppgift du kan . Då är du nervös, men känslan gör dig fokuserad snarare än darrig. Försök applicera denna känsla även på situationer när du är nervös inför på andra sätt. Se på nervositeten som ett verktyg, som ett tecken på att du är laddad, istället för som något negativt.

 Minska kraven på dig själv

Ska du hålla i ett möte eller en presentation som du inte förberett dig för eller övat på – ha då inte så höga krav på dig själv. Ibland räcker det att bara genomföra någonting.

Ta inte dig själv för på för stort allvar

Många av oss blir väldigt fokuserade på oss själva om vi ska hålla ett föredrag eller en presentation på jobbet eller i skolan – vilket är naturligt. Men alla andra har också fullt upp med sig själva. Ingen lyssnar ordentligt, det är tydligt i samtal jag har med folk. De flesta väntar på att prata själva. Flyttar du fokuset till publiken minskar också fokuset på dig själv. Ställ frågor.

Zooma ut

Se på situationen du står inför ur ett större perspektiv. Hur viktig är egentligen just denna situation i ditt liv i det stora hela? Ofta är nervositeten oproportionerlig gentemot det du är nervös inför.

Men det är ändå viktigt att utmana sig själv, iallafall om du vill känna att du lever. Se till att göra saker som gör dig nervös. Stig upp från den bekväma soffan och utmana dig själv, det är där all utveckling sker och det är då du känner dig levande och magi uppstår.

Kasta dig ut och utmana dig själv!

@carolinenorbeliecoaching

Kontakta mig som coach: [email protected]

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar