Annons
Annons

Magen påverkas av stress


 

 

Har du stressmage?

Svårt att stänga jeansen, känner du dig lite som Buddha, är magen är svullen och det spelar ingen roll hur många situps du gör. Den står ut. Vad du än försöker med. Du kanske länge har pressat ned magen i de lite för små jeansen. Men nu är det dags att magen också få lite uppmärksamhet.

Annons

Irritabel tjocktarm är en livsstilssjukdom som drabbar cirka en tredjedel av alla människor någon period i våra liv – och stress är en vanlig orsak. Ett vanligt problem med stressmage är att magen snabbt fylls eller att man lever med en dålig mage i form av diarréer eller hård mage.

Några kloka forskare har kommit på att enkla andningsövningar kan hjälpa och kontrollera sjukdomen. Det handlar om vagusnerven som skickar information från hjärnan till bl a tarmsystemet, och som blir mer aktiv när man slappnar av. Som t ex när man andas djupt, håller inne luften och andas ut igen. En andningsövning som kan göras i samma ögonblick som du känner minsta stress. Det bästa är om du ligger ner under tiden, men det kanske inte passar så bra på jobbet, det också bra att sitta upp.

Jobbiga symtom som du kan uppleva:

  • matsmältningsproblem
  • smärtor eller obehag överst i magen
  • ett obehagligt tryck precis under bröstbenet
  • mättnadskänsla, även om du inte har ätit
  • svullenhet och illamående
  • sura uppstötningar och halsbränna

Andas magen lugn
1. Ta ett djupt andetag genom näsan och ända ner i magen.

2. Håll kvar luften i magen och räkna till 4.

3. Använd magmusklerna för att långsamt pressa luften ut genom munnen.

Ät i lugn och ro

Det är svårt att hitta lugn och ro när man ska äta. Som förälder är det nästa omöjligt. Men gör vad du kan. Försök att skapa en lugn miljö när du ska äta. Och ät inte med barnen när de är som stökigast. Vänta tills du har tid och tugga ordentligt. Och få ro. Låt maten ta tid. Ät regelbundet och små portioner. Ät frukost, lunch och middag och gärna ett par mellanmål. Låt det inte gå mer än tre till fyra timmar mellan måltiderna för att skapa regelbundenhet.

Undvik

Tuggummi, kolsyrade drycker

Vissa sötningsmedel

Försiktig med fibrer

Lök och vitlök men även kål, bönor, ärtor, linser, paprika, svamp, plommon,  äpple och päron.

Vid problem med gaser bör du tänka på att tugga med stängd mun(undvika att svälja ned luft)

( För uppsvullen mage, har jag märkt att sluta med socker och mjölkprodukter är riktigt effektivt.)

Tänk på din tarmflora:

Förändrade matvanor och antibiotikabehandling kan minska antalet nyttiga bakterier i tarmen och orsaka obalans i tarmfloran. För att återfå balansen kan probiotika (exempelvis mjölksyrabakterier) vara gynnsamt. Livsmedel som innehåller probiotika är exempelvis probiotikainnehållande fil- och yoghurtprodukter .

 

Ta hand om din mage. Lycka till.

 

följ mig på instagram @carolinenorbeliecoaching

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar