Annons
Annons

Mobilen – vår tids cigarett


 

I mitt förra inlägg skrev jag om att man måste boka in lediga stunder för att göra ingenting. Detta gäller också för dig och din mobil.

Är mobilen det första du tar upp på morgonen, kanske innan du sagt godmorgon till den som ligger bredvid dig? Använder du mobilen när du egentligen vill prata med dina barn? Eller smyger du fram mobilen mitt under lunchen och diskret letar efter likes? Har du märkt att du hellre vill umgås med din mobil än med din pojkvän/flickvän?

Annons

Jag tror mobilen är vår tids cigarett. Den tar vår tid, vårt fokus, är beroende framkallande, vi har den med överallt och jag tror inte att den är hälsosam. Mobilen är ju fantastisk men studier visar att vi återvänder till vår mobiltelefon runt 150 gånger på en dag och unga högintensiva användare av mobil och dator har större risk att drabbas av sömnsvårigheter, stress och psykisk ohälsa. (Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.) Utbränningsantalen har ökat lavinartat sedan smartphones kom. Det är inte så konstigt. Vi är alltid tillgängliga och vi belastar vår hjärna med ljus och bilder.

Boka in stunder utan mobilen

Jag hämtar barnen på dagis utan mobil och använder den inte förrän de har lagt sig. (Om jag inte låter en podcast stå på och skvala när jag lagar mat förstås.)

Jag har en liten låda där jag lägger min mobil för att den inte ska pocka på min uppmärksamhet.

Självklart lyckas jag inte alltid men så här vill jag att min vardag ska se ut – jag har en plan för mobilen.

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons


Laddar