Annons
Annons

Nu är det inte längre bara trädkramare som mediterar och äter grönsaker


 

 

Nu har det blivit ganska ska vanligt att meditera, det är inte längre bara tjejen i batiktröja utan även slipsgubben, coola tonårskillen och den stressade karriärskvinnan. Inte för att de inte har annat att göra, utan för att meditation ger dem lugn, koncentration och energi i en stressig vardag eller på en krävande semester. Många använder sig av meditation som ett effektivt sätt att uppnå mental nollställning, för att få lugn och kraft som hjälper dem att hålla sig på topp.

Vad ger meditation mig?

För mig handlar det om att lära mig att styra mina tankar. Vi tänker 60.000 tankar om dagen och det gäller att kunna pausa och samtidigt förstå att alla vi inte kan lyssna på allihop för då blir vi galna. För mig är rusande tankar ett symtom på utbrändhet. Även om jag inte är utbränd längre så kan de rusande tankarna komma tillbaka vid trötthet. Förr visste jag inte hur jag skulle få stopp på dem. Men nu när tankarna rusar eller är negativa så kan jag stoppa dem genom att använda mig av andningen. Dessutom har jag hittat tillbaka till mig själv och jag har lättare att veta vad jag vill. Många i min närhet är nog ganska förvånade hur bestämd jag har blivit. Här på bilden är jag på Mallorca och mediterar i paradiset. För mig är det paradiset. Det doftar barrträd, solen hettar och havet är varmt. Det är väldigt få gånger jag mediterar på en sådan här fantastisk plats men var jag än mediterar så ger det mig så mycket.

Annons

För dig som gillar vetenskap: Dalai Lama, ledare för de tibetanska buddhisterna, uppmanade forskare att studera hans munkar under meditation. Avancerade hjärnskanningar dokumenterar att det sker många positiva processer i hjärnan under meditation, som är svåra att uppnå på annat sätt.

Lindrar stress

Meditation är ett sätt att slappna av och ge lugn, lindra stress och oro samt låta effekten sprida sig i kroppen. Meditation används för att öka livskvalitén. Många uppnår meditationsliknade tillstånd utan att veta om det. Som när vi tittar in i en brasa, spelar tennis, målar, stickar eller åker slalom. Det som är det grymma med meditation är att du själv kan välja hur och när du vill gå in i detta tillstånd.

Meditation ändrar hjärnan från en stressad kamp till att bli mer avslappnad och positiv

Forskarna har bland annat upptäckt att några områden i hjärnan blir mer aktiva, medan andra slappnar av. Den främre delen av hjärnan används för att fokusera uppmärksamheten på en bestämd uppgift. Detta hjärnområde stimuleras av meditation speciellt i vänstra pannloben. Det kan bidra till att minska ångest och skapa positiva tankar.

Jag antar att det du som läser är intresserad av att prestera bättre eller kanske lider av stress. Då borde du i allafall testa. Håll koll på min blogg eller på instagram @carolinenorbeliecoaching för snart startar jag min meditationsskola, där jag peppar till meditation och lär ut lite knep.

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar