Annons
Annons

Pbs, en stor anledning till utmattning


Titta vad duktig jag är! Nytränad.

Ät upp din gröt så är du duktig! Vad bra att du åt så mycket! Heja, vad duktig du är på skridskor. Vad fin du är. Nämen titta vad fint du ritar. Prestationsbaserad självkänsla, det har nog väldigt många födda på 70-talet iallafall. PBS handlar egentligen inte om självkänslans nivå utan om hur självkänslan skapas, om själva källan bakom den. Man försöker bygga sin självkänsla genom att visa sig duktig.

Annons

Prestationsbaserad självkänsla 

Att vi drivs av prestationsbaserad självkänsla är en grund för utbränning. Vi kämpar ända in i kaklet. När har du presterat nog? När är projektet i hamn? Vissa av oss har inte dessa gränser.
Idag finns det en förklaring på varför vi gör så här. För att beskriva den enkelt så handlar det om att vi inte känner oss värdefulla, det vill säga vi har låg självkänsla. Då hittar vi metoder för att stärka vårt värde och det kan handla om:
”Om jag gör riktigt bra ifrån mig på jobbet så är jag någon”
”Om jag ställer upp på mina vänner, förtjänar jag deras uppmärksamhet”
”Om jag inte säger nej till min familj, förtjänar jag deras kärlek”
”Om jag jag är smal blir jag accepterad.”
”Om jag har det rent och snyggt hemma alltid, kan inte människor se ned på mig.”

Att inte prestera utan våga vara sig själv och ändå tycka att man duger är svårt i dagens samhälle.

Såklart du ska utforska världen, älska ditt jobb, kämpa och leverera? Flyr du din rädsla för att inte duga som person, eller går du emot dina mål och värderingar med nyfikenhet? Har du en sund distans eller drar du ditt hår om du inte får som du vill? MÅSTE du prestera för att må bra, eller får du existera ändå?

följ mig på @carolinenorbeliecoaching

boka tid för coaching [email protected]dden.se

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar