Annons
Annons

Stressen påverkar minnet


Vad heter hon där i repan? Det  har du ju alltid vetat det. Kortslutning. Vad heter hon? Anna, Lina, Sofia, äh du vet inte.

Tveksamt tar du kontakt ändå. Hörödu…du ….säger du lite tyst för att få uppmärksamhet ändå.

Annons

Minnet försämras med tiden. Minnescentrum i hjärnan (hippocampus) blir mindre och krymper när man åldras, och det minskar med ungefär en procent per år. Det är därför minnet blir sämre när man åldras.

Men akta er stressen göra att minnet försvinner:

Det beror på stresshormonet kortisol leder till skador på hippocampus, ett viktigt område för känslor, minne och inlärningsförmåga i hjärnans limbiska system. Det är väldigt tydligt på personer som jag coachar som är eller varit utbrända. Minnet försämras. Då ordinerar jag träning.

”Tidigare har man trott att den utvecklingen inte går att bromsa, men forskare i San Diego såg att när möss sprang i ett hjul så växte deras hippocampus och blev större. Efter denna upptäckt testade man om samma princip gäller för människor ”säger Anders Hansen i en intervju.

Lyssna på vår intervju i Prestationspodden: Ett avsnitt man inte ska missa

Lyssna medans ni tränar helt enkelt. Djup andas. Om man håller andan och inte är i kontakt med kroppen så kan du lätt få kortslutning. Just Breathe!

 

 

Följ mig på instagram @carolinenorbeliecoaching

Facebook Stresscoachen Caroline Norbelie

Facebookgruppen: Hejdå stressen

Bilden på mig är tagen av Anna Forssell AE Photography

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar