Annons
Annons

Utbrändhet är på många sätt en kvinnosjukdom


Utbrändhet är på många sätt en kvinnosjukdom. Ingen vet varför men det finns orsaker som spelar roll.

1. Biologiska orsaker
De biologiska skillnaderna, som olika hormoncykler, skulle kunna göra att kvinnor och män reagerar olika på stressade situationer, enligt forskning. Biologiskt ska vi varva ner vid 40 års åldern och då varvar vi upp och ska fortsätta göra karriär.

Annons

2. Sjukfrånvaron

Sjukfrånvaron på grund av stress är betydligt högre inom vissa branscher, ofta vård, skola och omsorg, där många kvinnor jobbar. Att bry sig om andra tar mycket energi och det kostar på.

3. Skillnad i ansvar och arbetstid

När man räknar arbete både i hemmet och på arbetsplatsen, så har kvinnor högre total arbetsbörda enligt forskning. Och enligt mig också. Alla mina kvinnliga kunder har det övergripande ansvar i hemmet och det är svårt att förändra. Även jag har det. Jag kan bli uppringd av min familj när jag är borta på middag, då de frågar var fjärrkontrollen är – Kvinnor upplever ofta att de blir projektledare. Vi har svårt att koppla av.  Även om vi delar mer av hushållsarbetet så är det ofta kvinnor som måste se till att det blir gjort.

4. Skillnader i vården.

Psykiska problem kopplas oftare ihop med kvinnor än med män, det kan leda till skillnader både när det gäller hur män och kvinnor beskriver sina besvär och hur de bemöts av läkare. Tydligen är men underbehandlade för utmattningssyndrom.

följ mig på instagram @carolinenorbeliecoaching

eller om du är intresserad av att bli coachad läs på carolinenorbelie.com

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar