Annons
Annons

Utmattning drabbar omtänksamma


Utmattning drabbar dem som är :

Högpresterare

De som drabbas av utmattningssyndrom är ofta högpresterare med stora resurser. De ställer höga krav på sig själva och upplever dessutom krav både på jobbet och hemmet. Den här styrkan är precis det som lägger grunden för utmattning. Det krävs en stark person för att pressa sig så hårt och så länge.

Annons

Omtänksamma

Utmattade personer är godhjärtade människor som ofta tänker mer på andra än på sig själva. Jag har skrivit om det förut och  jag gör det igen för att jag vill att de som är utmattade ska veta att det ofta är så. De tycker ofta att det känns egoistiskt att fokusera på sig själva eller så har inte lärt sig att ta hand om sig själva som barn, i långa loppet leder det till att de struntar i sina egna behov.

Utmattning är inte depression

Utmattning har många likheter med depression men det finns skillnader. En är att deprimerade personer ofta har gett upp och anklagar sig själva. Det gör sällan de som är utmattade. I stället brukar det finnas en frustration eller ilska över hur livet ser ut och en känsla av att: ”Jag klarar inte det här, så här kan det inte fortsätta”. Den frustrationen är bra – för i den finns början till förändring.

Vägen ur utmattning:

Prioritera dig själv och desto snabbare kan du återhämta dig från utmattning. Var med människor som ger dig energi och gör saker som du gillar. Börja med meditation, lyssna inåt, om det är svårt ta hjälp av någon som kan eller ladda ner en app såsom t.ex Headspace. Medicinering kan vara nödvändig i vissa fall, prata med din läkare. Har du svårt att få tillbaka kraften kan akupunktur vara till stor hjälp. Ta din utmattning på stort allvar och ta hjälp av en coach, vän eller terapeut.

Säg nej!

Börja att öva dig på att sätta gränser, säg nej till andra och träna dig i att be om hjälp. Det minskar risken att du blir utmattad fler gånger.

 

[email protected]

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons


Laddar