Annons
Annons

Vad händer vid stress och återhämtning?


Jag tjatar ju om återhämtning och nu ska jag försöka förklara varför på ett lite mer ingående sätt.

Stressreaktionen finns för att vi ska överleva. För länge sedan när vi var ute på savannen och jagade och ett lejon dök upp var det stressreaktionen som fick oss att gå till handling att fly eller fäktas. Och på så sätt har vi överlevt. Det har varit en styrka.

Annons

Det finns positiv stress och negativ stress. Den positiva är den som hjälper oss att prestera och den negativa stressen är den långvariga stressen som vi inte får vila ifrån. Den långvariga stressen är den farliga, vi är inte designade att ha så mycket som triggar vår stress som vi har i dag.

Under stressade situationer så skapar binjurarna extra mycket kortisol vilket höjer blodtryck och blodsocker och frigör fettdepåer i blodet för att kroppen ska ha tillräckligt med energi för att fly, samtidigt som ämnesomsättningen saktas ner drastiskt och immunförsvaret blir bortprioriterat. Det är inte läge för kroppen att jobba med förbränning eller att läkas när vi upplever att vi är jagade av det där lejonet.

Till slut aktiveras kortisol så ofta att kroppen inte har en chans att återvända till det normala mellan stresspåslag. Konstant påslag av kortisol leder i längden till att binjurarna blir kroniskt trötta. Då kan vi har skaffat oss en binjureutmattning vilket är förstadiet till utbrändhet. Kroppen klarar inte längre av att komma upp i normala kortisolnivåer.

När vi lägger in återhämtning i form av träning, promenad, vila och meditation så hjälper vi kroppen koppla på parasympatiska nervsystemet. När vi slår på det parasympatiska nervsystemet hjälper vi kroppen att spara energi och vila. Det är bara när vi befinner oss i det parasympatiska systemet som kroppen har en möjlighet att läka och immunförsvaret kan fungera optimalt. Kroppen är i starkt behov att befinna sig här ofta för att kunna scanna av vad som behöver läkas.

 

Mina tips på återhämtning:

Lägg in luft i kalendern så att du kan andas mellan mötena. Lura inte dig själv och tro att du kan ta möte på möte på möte.

Gå till jobbet

Lyssna på musik

Träna med en vän

Meditera med en app.

 

Boka mig som coach: [email protected]

följ mig på insta: @carolinenorbeliecoaching

Gå med i prestationspodden facebookgrupp: Hejdå stressen

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar