Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • På varje arbetsplats och i varje kompisgäng finns någon som är eller har varit utbränd, men få vill prata om det. Hälsocoachen Caroline Norbelie, grundare av Prestationspodden – en podcast om prestation, stress och personlig utveckling – har lyft på skämskudden, och strävar efter att hjälpa människor till en sundare tillvaro med mindre stress. För frågor om samarbeten, maila: [email protected]

  Annons

  Var rädd om din hjärna

  11 april 2017

  Jag vill börja min blogg med att beskriva för er vad stress gör med våra briljanta hjärnor. Själva hjärnan krymper faktiskt och stressbromsen slutar fungera.

  Det finns mycket som stressar oss i vår vardag som t.ex en oväntad räkning, barn som varje dag vägrar klä på sig när det är bråttom iväg eller kanske en ilsken chef som alltid verkar missnöjd. Vid stress upplever stackars kroppen hot och hormonet kortisol stiger. Vår kropp fungerar otroligt nog likadant som på tiden då vi jagade i skogen och då var det inte helt ovanligt att vi fick tampas med en ilsken björn. Kortisol ser till att musklerna får mer blod, för det behövde när man tampades med björnar. På den tiden blev man antingen uppäten eller så på något mirakulöst sätt kom man undan. Därefter sjönk nivåerna av kortisol och allt var lugnt. Det är inte meningen att vi ska stå kvar i samma situation vecka ut och vecka in. Det här fantastiska systemet finns för att lösa akuta situationer.

  Annons

  När vi går runt vecka ut och vecka in med förhöjda stressvärden påverkas bland annat hippocampus som sitter i hjärnan och detta gör att minnet blir sämre. Hippocampus ska dessutom fungera som en broms mot stress, men eftersom den krymper av stress så fungerar inte bromsen särskilt bra och då är man inne i ond cirkel.

  Jag har själv varit med om hur minnet försvunnit helt, då stressen varit för stor. Jag hade ett nytt jobb, ett litet barn som inte sov på nätterna och uppgifter på jobbet som inte riktigt passade mig. Jag satt på kvällarna och jobbade, försökte hinna med det jag borde hunnit med på dagarna. Dessutom ville jag inte heller lämna bort mitt barn, det var för tidigt för mig. Att lämna bort honom och arbeta med något som inte passade mig var att på flera plan gå emot min natur. Detta klarade jag i ett par månader. Men en dag när jag kom till jobbet mindes jag inte koden och när jag väl blev insläppt kunde jag inte jobba. Jag var utmattad.

  Vill du veta mer om hur hjärnan påverkas av stress? Lyssna på Prestationspodden avsnitt 14, då jag och Per Lundevall intervjuar Anders Hansen som är överläkare i psykiatri. Han har dessutom skrivit två böcker och driver en egen podcast där han reser jorden runt och intervjuar världens främsta hjärnforskare. Men Anders Hansen är inte stressad för det. Lyssna så får ni veta varför! I det här avsnittet berättar Anders hur hjärnan reagerar på stress och varför motion och träning gör oss mer stresståliga. Bland mycket annat.

  Klicka på bilden och lyssna till Anders.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  1 kommentar

  Laddar