Annons
Annons

Var rädd om din hjärna


Jag tror inte det var många som läste mitt första inlägg på bloggen och det tycker jag man ska göra. För Anders Hansen är så bra i Prestationspodden med sin beskrivning av stress. Och nu är han aktuell med nya böcker och jag imponeras av hans glöd att sprida budskapet om Adhd. Han beskriver i sin nya bok Fördel Adhd att individer med drag av ADHD har olika förmågor som gagnat människans utveckling, exempelvis att inte nöja sig med status quo. Anders skriver om vilka fynd i genetik som stödjer att drag av ADHD kan ha gjort att människovandringar har gjorts. Värd att lyftas en gång till. Heja Anders! Det är precis sånt här som behövs. Diagnoser är inte bara negativt. Utan världen behöver alla typer. Hur hade världen sätt ut utan Churchill, John Lennon och hur skulle svensk film vara utan Persbrandt, frågan är om inte Jesus hade en diagnos. (sist nämnda var en skämt, bli inte upprörda).

Annons

Det finns mycket som stressar oss i vår vardag som t.ex en oväntad räkning, barn som varje dag vägrar klä på sig när det är bråttom iväg eller kanske en ilsken chef som alltid verkar missnöjd. Vid stress upplever stackars kroppen hot och hormonet kortisol stiger. Vår kropp fungerar otroligt nog likadant som på tiden då vi jagade i skogen och då var det inte helt ovanligt att vi fick tampas med en ilsken björn. Kortisol ser till att musklerna får mer blod, för det behövde när man tampades med björnar. På den tiden blev man antingen uppäten eller så på något mirakulöst sätt kom man undan. Därefter sjönk nivåerna av kortisol och allt var lugnt. Det är inte meningen att vi ska stå kvar i samma situation vecka ut och vecka in. Det här fantastiska systemet finns för att lösa akuta situationer.

När vi går runt vecka ut och vecka in med förhöjda stressvärden påverkas bland annat hippocampus som sitter i hjärnan och detta gör att minnet blir sämre. Hippocampus ska dessutom fungera som en broms mot stress, men eftersom den krymper av stress så fungerar inte bromsen särskilt bra och då är man inne i ond cirkel.

Jag har själv varit med om hur minnet försvunnit helt, då stressen varit för stor. Jag hade ett nytt jobb, ett litet barn som inte sov på nätterna och uppgifter på jobbet som inte riktigt passade mig. Jag satt på kvällarna och jobbade, försökte hinna med det jag borde hunnit med på dagarna. Dessutom ville jag inte heller lämna bort mitt barn, det var för tidigt för mig. Att lämna bort honom och arbeta med något som inte passade mig var att på flera plan gå emot min natur. Detta klarade jag i ett par månader. Men en dag när jag kom till jobbet mindes jag inte koden och när jag väl blev insläppt kunde jag inte jobba. Jag var utmattad.

Vill du veta mer om hur hjärnan påverkas av stress? Lyssna på Prestationspodden avsnitt 14, då jag och Per Lundevall intervjuar Anders Hansen som är överläkare i psykiatri. Han har dessutom skrivit två böcker och driver en egen podcast där han reser jorden runt och intervjuar världens främsta hjärnforskare. Men Anders Hansen är inte stressad för det. Lyssna så får ni veta varför! I det här avsnittet berättar Anders hur hjärnan reagerar på stress och varför motion och träning gör oss mer stresståliga. Bland mycket annat.

Klicka på bilden och lyssna till Anders.

Dela
Tweeta
Maila
1 kommentar

Annons

 


Laddar